učitavanje

Lasersko graviranje

Šta je lasersko graviranje?

Lasersko graviranje je postupak urezivanja sadržaja – teksta i/ili grafike – laserskom zrakom na za to prikladnu podlogu. Proces graviranja se odvija u stroju za lasersku gravuru, popularnije zvanim i ‘laser’.
Kao i svi ostali strojevi, laseri se dijele po snazi i radnoj površini. Iako postoje i laseri velike snage i radne površine (najčešće korišteni u industriji), najrašireniji u upotrebi su laseri srednje i male snage u izvedbi s radnom površinom istih atributa.

Prednosti laserskog graviranja

Velika je prednost lasera što se graviranje odvija upotrebom laserske zrake, bez neposrednog kontakta s podlogom na koju se gravira. To omogućuje vrhunsku preciznost, veliku razlučivost graviranog sadržaja, veliku brzinu izrade, te jednostavno rukovanje prilikom postavljanja odnosno uklanjanja materijala na koji se gravira.
Lasersko graviranje je moguće na širokom spektru materijala poput gume, drveta, kože, stakla, tvrde spužve, pleksiglasa, posebno razvijenih polimernih ploča (kolokvijalno zvanih graverska plastika) te nekih vrsta anodiziranih aluminijskih ploča.
Osim graviranja, laseri imaju i mogućnost rezanja izgraviranog sadržaja iz podloge na koju se gravira, u oblicima kojima je samo mašta granica…